اسکیزوفرنی چیست یا شیزوفرنی یک بیماری روانی مزمن و جدی است که روی شیوه تفکر، احساس و رفتار فرد مبتلا تاثیر می‌گذارد. این بیماری مانند دیگر بیماری‌های ذهنی شایع نیست ولی فرد مبتلا را می‌تواند ناتوان کند.

فردی که به اسکیزوفرنی مبتلاست در فکر کردن، نشان دادن عواطف ضعیف می‌شود. اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا هستند دیگر مشکلات روانی مثل افسردگی، اضطراب و حتی اختلالات مصرف مواد اعتیادآور را نیز دارند.

این اختلال بر جامعه و به‌ویژه خانواده فرد مبتلا تأثیرات فراوانی می‌گذارد، زیرا این افراد بسیاری از توانایی های خود را از دست می‌دهند، این افراد دریافتن شغل و حتی مراقبت از خود دچار مشکل می‌شوند، از طرفی باورهای اشتباهی درباره اسکیزوفرنی شایع است و مردم رغبتی برای صحبت کردن و یا همراهی در درمان این اختلال پیدا نمی‌کنند

جنون جوانی یا اسکیزوفرنی چیست؟

در مورد تفاوت اسکیزوفرنی و شیزوفرنی باید گفت اسکیزوفرنی همان شیزوفرنی است. بیماری اسکیزوفرنی معمولا در سنین بین ۱۵ تا ۲۵ سال شروع می‌شود و از این رو است که به آن جنون جوانی نیز می‌گویند. شیوع اختلال اسکیزوفرنی در زنان و مردان یکسان است و در کل حدود  ۱ درصد جمعیت عمومی است. در اکثریت موارد، اسکیزوفرنی یک اختلال عودکننده یا همیشگی است. درصد کمی از بیماران ممکن است فقط یک یا چند دوره سایکوز در طول زندگی داشته‌باشند. در خلال شروع این اختلال، فرد ممکن است از دیگران دوری گزیده یا حتی افسرده و مضطرب گردد. گاهی ممکن است عقاید و تجربه‌های غیر معمول داشته باشد. همین‌جا باید متذکر شد که هر چقدر علائم اسکیزوفرنی در مراحل اولیه‌تر شناسایی و درمان گردد نتایج بهتری را در آینده فرد رقم خواهد زد.

علائم اسکیزوفرنی

  • هذیان: باورهای غلطی که بیمار بر آن اصرار دارد و با دلیل و برهان نیز نمی‌توان او را قانع کرد به‌عنوان‌مثال فرد بیمار باور دارد که می‌تواند ستاره‌ها را کنترل کند
  • توهم دیداری یا شنیدار: در اغلب موارد بیماران صداهایی را می‌شوند یا تصاویری می‌بینند که وجود خارجی ندارد
  • گفتار درهم: فرد نمی‌تواند صحیح هدف، منظور و یا خواسته‌اش را بیان کند
  • انزوای اجتماعی: دوری از محیط‌های اجتماعی مثل محل کار یا تحصیل
  • رفتار آشفته: مانند نامرتب لباس پوشیدن ، گریه کردن
  • بی‌احساسی: توانایی خود در بروز احساسات و عواطف را از دست می‌دهند

علائم اسکیزوفرنی کودکان چیست؟

اسکیزوفرنی در کودکان یک دوران پیش درآمد دارد. قبل از بروز نشانه های اصلی اسکیزوفرنی در مدتی قبل از آن نشانه های هشدار دهنده دیده می شوند که باید جدی گرفته شود. توجه کنید دیدن یکی از علائم به تنهایی نشانه اسکیزوفرنی نیست و چندین نشانه باید در کودک وجود داشته باشد تا پزشک چنین نتیجه ای بگیرد. از جمله این نشانه ها بروز اضطراب است برای کمک به کاهش استرس در کودکان و پیشگیری از ابتلای آنها به بیماری های روحی و روانی شدید تر راهکارهایی را در مقاله علائم اضطراب در کودکان در اختیارتان قرار داده ایم ،

همچنین این کودکان علاقه خود را به درس و مدرسه از دست می دهند و از ارتباط با دوستان و همسالان خودداری می کنند. کودکان به این صورت کم‌کم از زندگی روزمره و جامعه دست کشیده و منزوی می شوند. این نشانه ها در همه افراد دلیل بر وجود اسکیزوفرنی نیست. در صورت مشاهده هر مشکلی حتما با پزشک تماس بگیرید.

نشانه‌های اسکیزوفرنی در کودکان بزرگ‌تر (سن شروع مدرسه و بعد از آن)

  • در این وضعیت کودک نمی تواند تفاوت دنیای واقعی و رویاها، داستان ها، و نمایش های تلویزیونی را تشخیص دهد.
  • کودک از اینکه چیزی که وجود خارجی ندارد به اون آسیب برساند (توهم)
  • ممکن است کودک صداهایی را بشنود که واقعا وجود ندارند. مثل زمزمه یا صداهایی که به او دستور می دهد تا کاری را انجام دهد.
  • ممکن است چیزهایی را ببیند مانند چراغ های چشمک زن و یا لکه های تاریک اما واقعا وجود ندارد. این مشکل توهم بینایی نام دارد.
  • خستگی زیاد و اضطراب
  • کودک نمی تواند احساسات خود را بیان کند. ادر استفاده از واژه های بیانگر احساسات ناتوان است.
  • رفتار های بی نظم و آشفته، گیجی و دوره های نسبتا طولانی نشستن و خیره شدن
  • رشد کودک به اندازه همسالان خود نیست و رفتاری کمتر از سنش بروز می دهد

 

توجه کنید که وجود یکی از این نشانه ها دلیلی بر وجود اسکیزوفرنی نبوده و در صورتی که چند تا از این نشانه ها در فرد بروز کرده باشد باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا تشخیص نهایی داده شود.